Regler for flyvning med droner i Danmark
Forstå EU-reglerne og de danske droneregler på få minutter

Toke Kristian Suhr
Adm. direktør i Droner.dk
I Danmark skal du flyve efter to forskellige regelsæt. Ét regelsæt, der er reguleret ved EU og ét regelsæt som reguleres i Danmark.
Det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne inden du sender din drone i luften så både de europæriske regler og de nationale droneregler overholdes. De nationale regler er udarbejdet af Trafikstyrelsen (Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen).
De danske droneregler er beskrevet i Dronebekendtgørelsen(BEK nr 2253 af 29/12/2020).
EU-reglerne er beskrevet i Forordning (EU) 2019/947.
Droneflyvning i Danmark

I de danske regler er der forskel på hvor du må flyve, hvis du har et Kompetencecertifikat.
Et kompetancecertifikat fåes ved at gennemføre en droneuddannelse og bestå en teoriprøve.
Der ikke forskel på om du flyver som hobby eller som professionel. I de danske regler skelnes der heller ikke med om du flyver i byen eller på landet.
Reglerne er ens for alle typer af flyvning.
Der er dog forskellige afstandskrav hvis du flyver uden et kompetencecertifikat.
Det er derfor vigtigt, at du forstår forskellen på at flyve med og uden et Kompetencecertifikat.
Kompetencecertifikatet giver dig mulighed for at flyve tættere på lægehelikopter-pladser og offenlige godkendte lufthavne.
De forskellige afstandskrav vil fremgå her.
Registrering

Hvis du ønsker at flyve drone (som ikke er legetøj) i det danske luftrum skal du registere dig som EU-fjernpilot. Registeringsbeviset skal du altid have på dig, når du flyver.
Registeringen foregår på Trafikstyrelsens hjemmeside. (ikke pt tilgængeligt).
Hvis din drone er et legetøj, skal du ikke registere dig som fjernpilot. Et legetøj er fx droner uden kamera samt have en vægt på under 250 gram.
Forsikring af din drone

I Danmark er der et krav om, at du skal tegne en forsikring, hvis du flyver med droner. Denne forsikring skal være en ansvarsforsikring og skal leve op til en række betingelser - blandt andet at dække skader på op til 7 millioner kroner, hvis uheldet skulle være ude.
Få den lovpligtige ansvarsforsikring til kun 821 kroner om året her
Forsikringskravet gælder ikke droner, der vejer under 250 gram, men det anbefales alligevel at tegne en ansvarsforsikring til disse droner også
Læs mere om forsikringskravet her
Alderskrav

Du skal være fyldt 15 år for at flyve en drone udenfor. Hvis du skal flyve drone indenfor gælder der ingen alderskrav.
Orientering på Droneluftrum.dk

Der er en masse ting, som du skal være opmærksom på i luftrummet og holde afstand til på jorden. Mange af disse ting er kortlagt på værktøjet Droneluftrum.dk. Det er et krav, at du orienterer dig på Droneluftrum.dk inden enhver flyvning for at sikre, at der ikke er nogle særlige forhold på dit operationsområde, som du har misset i din planlægning.
Droneluftrum.dk indeholder på nuværende tidspunkt ikke områder som militæret midlertidligt kan lukke ned. Disse skal yderligere findes under PRD-områder, som linkes til på droneluftrum.dk.
Afstand til bymæssigt område

I den danske Dronebekendtgørelse er der ikke forskel på reglerne når der flyves i byen eller på landet.
Det vil sige der er som udgangspunkt ikke afstandskrav til bygninger eller byen
Dog definerer EU bestemte afstandkrav til bygning hvis din drone har en bestemt vægt.
Legacy-droner (droner uden C-mærke) med vægt fra 2kg - 25 kg skal holde sige 150 meter fra bygninger
C3-mærket droner skal holde 150 meter fra bygninger
Du kan med et kompetance-certifikat få lov til at flyve tættere på bygninger end 150 meter.
Afstand til lufthavne

Der skal tage særligt hensyn til andre aktører i luftrummet. Der skal derfor holdes 5 km afstand til lufthavne (offentligt godkendte flyvepladser) og 8 km afstand til militære lufthavne (militære flyvestationer). Det anbefales, at du orienterer dig på Droneluftrum.dk inden enhver flyvning for at sikre om der er nogle mindre lufthavne eller lægehelikopterpladser, som du ikke har været opmærksom på.
Hvis du gerne vil flyve helt ind til 2 km til lufthavne (offentlige og militære), så kræver det, at du tager et kompetancecertifikat.
Afstand til andre mennesker

Der er i den Danske bekendtgørelse ingen afstandkrav til flyvning tæt på mennesker eller over mennesker. Dog definerer EU bestemte afstandkrav til mennesker hvis din drone har en bestemt vægt.
Legacy-droner under 500 gram eller C0-mærket droner må gerne overflyve mennesker, men bør undgå det
Legacy-droner mellem 500 gram - 2 kg skal holde 50 meter afstand fra uvedkommende mennesker
Legacy-droner mellem 2 kg -25 kg samt C3-mærket droner må ikke flyve i nærheden af mennesker
C1-mærket droner må ikke overflyve mennesker men må gerne flyve tæt på
C2-mærket droner skal holde 30 m til mennesker eller en afstand på 5 m, hvis dronen flyves med lav-hastighedsmode
Hvis du gerne vil flyve tættere på menneskemængder, så kræver det, at du tager et kompetancecertifikat med en STS-01-overbygning.
Det er vigtigt at huske at det er ulovligt med alle typer af droner, at overflyve menneskemængder som betegnes som personer, der ikke har mulighed for hurtige at flytte sig pga. trængsel
Afstand til offentlige veje

Det er vigtigt, at du ikke flyver tættere end 15 meters horisontal afstand til jernbaner og offentlige veje, hvor man må køre 70 km/t . Denne regel er til for at sikre, at droner ikke forstyrrer trafikken eller styrter ned i biler i høj hastighed og forårsager skade.
Afstand til uheldssteder

Du skal altid holde 150 meters afstand til uheldsteder. Flyv derfor hurtigt væk, hvis din drone befinder sig i et område, hvor et uheld opstår, der kræver, at politi og øvrige beredskabsmyndigheder skal arbejde.
Det er sådan, at politiet og beredskaberne selv bruger droner i deres indsats, og derfor kan din flyvning forstyrre og endda forpurre deres redningsaktion.
Hvis du skal have tilladelse til at flyve tættere på uheldssteder uden for bymæssigt område, så kræver det et dronebevis, samt en tilladelse fra indsatslederen hos politiet, da det er denne instans, der har til opgave at rydde redningsområdet for civile borgere.
Afstand til særligt følsomme naturområder

Du må ikke overflyve det, der betegnes som særligt følsomme naturområder (disse områder fremgår på Droneluftrum.dk).
I Danmark er der nogle særligt følsomme naturområder, som du ikke må flyve ind i med din drone, da det eksempelvis kan forstyrre ynglende dyr - typisk fugle. Flyvning med droner over særligt følsomme naturområder må kun finde sted ved udførelse af nødvendige opgaver i forbindelse med tilsyn og vedligeholdelse af eksempelvis anlæg, ejendomme, skovbrug, landbrug og dyrehold. Du kan dog søge om tilladelse til at overflyve disse områder hos Trafikstyrelsen, hvor Trafikstyrelsen efter drøftelse med Naturstyrelsen, vil vurdere, om din flyvning vil kunne forstyrre faunaen i området på det pågældende tidspunkt på året.
Flyvning over privat grund

Du må ikke flyve over beboelsesejendomme og private områder, som er afgrænset af hegn, hæk, mur eller lignende, medmindre du har indhentet ejers eller beboers tilladelse. Du må altså gerne overflyve en ikke-afgrænset mark, hvis det ikke er til gene for markens ejer, men ikke flyve overflyve din nabos grund uden, at du forinden har indhentet tilladelse fra naboen.
Maksimal flyvehøjde

Din flyvehøjde må ikke overstige 120 meter over tætteste terræn. Denne regel er til for at sikre, at din drone ikke kolliderer med sportsfly og passagerfly i luftrummet.
Det er derfor vigtigt, at du hele tiden holder øje med din flyvehøjde, i applikationen du bruger med din drone, under enhver flyvning. Bemærk, at flyvehøjden skal udregnes efter det tætteste punkt ved terræn. Så hvis du flyver ud over en skrænt vil nu siden af skrænten være det nærmeste punkt og du kan derfor flyve 120 meter væk fra skrænten.
Flyvning udenfor synsvidde

Du må aldrig flyve dronen et sted, hvor du ikke kan se den. Det er et krav, at du hele tiden er i stand til at få visuel kontakt med dronen. Altså at dronen under hele flyvningen skal være inden for din synsvidde.
Når du flyver uden for synsvidde, er der langt større risiko for styrt og andre uheldige episoder. Synsvidde kan dog variere fra person til person, afhængigt af hvor godt man ser.
FPV-flyvning (flyvning, hvor piloten har FPV-briller på) må gerne udføres - dog efter nogle særlige retningslinjer, der er godkendt af Trafikstyrelsen.
Overvågning af luftrummet

Når din drone flyver rundt i luften, så skal du være opmærksom på, at du deler luftrummet med andre luftfartøjer. Nogle af disse er bemandede, mens andre er ubemandede. Da droner er mest mobile, så hviler der et større ansvar på dronepiloters skuldre. Derfor skal droner altid vige for anden lufttrafik. Der er derfor din pligt som dronefører at orientere dig i det omkringværende luftrum under hele flyvningen, for at sikre at din drone ikke kolliderer med - eller forstyrrer flyvere, helikoptere, svæveflyvere og luftballoner m.m.
Flyvning om natten

Hvis du skal flyve om natten skal der være lys på din drone som ikke kan forveksles med bemandet lufttrafik. Du skal derfor sørge for at din drone har et grønt lys på undersiden af dronen.
Afstand til kritisk infrastuktur

Der findes bygninger og områder i Danmark hvor der skal holdes særlig stor afstand til. Det kan være olieraffinaderier, militærets ejendomme eller fængsler.
Du skal derfor holde 150 meter afstand fra kongehusets residenser, Christiansborg Slot, statsministerboligen Marienborg, ambassader, kolonne 3-virksomheder, politiets ejendomme, og kriminalforsorgens institutioner.
Du skal også holde 300 meters afstand fra militært område, herunder kongehusets residenser, som er under bevogtning af Forsvaret og midlertidige militære områder.
Du kan med et kompetancecertifikat samt en overbygning komme til at flyve tættere på disse områder.
Alle områder kan ses på droneluftrum.dk.
Kompetancecertifikat

Med et kompetancecertifikat samt yderligere overbygninger kan du få lov til at flyve tættere på offentlig godkendt lufthavns, lægehelikopterpladser og få kompetencerne til at flyve tættere på sikringsbygninger.
Du kan yderligere med et kompetancecertifikat med en STS-01-overbygning få lov til at flyve større droner med mindre afstand til mennesker og tættere på bygninger.
Læs mere om kompetancecertifikatet her
<--Du må flyve med droner både som privatperson og i forbindelse med arbejde. Som privatperson må du kun flyve med droner uden for bymæssigt område og du skal yderligere holde øje med områder, hvor droneflyvning ikke er lovligt.
Områder hvor du ikke må flyve er bestemte sikringsområde, lufthavne og andre områder, der kan aktiveres sporadisk. Du kan se dem her: https://www.droneluftrum.dk
Du kan også læse mere om de særlige områder her: https://droner.dk/tilladelser
Hvis du vil flyve professionelt inden for bymæssigt område, skal du have et dronebevis.
Flyvehøjden afhænger af, hvor du vil flyve. Udenfor bymæssigt område må du flyve op til 100 meter og inden for bymæssigt område må du flyve op til 120 meter.
Derudover skal du holde afstand til lufthavne og militære flyvestationer.
Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, hvis du flyver med droner over 250 gram.
Ansvarsforsikringen skal leve op til en række betingelser som fx. at dække skader på op til 7 millioner kroner, såfremt der sker et uheld.
Du har også mulighed for at tegne en produktforsikring til din drone, som dækker hvis den bliver ødelagt ved at falde ned eller den flyver ind i noget.